Individuele therapieElk mens is uniek, jij bent uniek.

Je kunt soms het gevoel hebben dat andere mensen niet accepteren dat jij uniek bent. Misschien ervaar je het zelf ook niet. Je weet niet (meer) wie je bent, wat je kunt of wilt.


Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je uit je evenwicht raakt. Of je hebt het gevoel dat je klem zit tussen bepaalde gebeurtenissen. Misschien sta je op het punt dat je keuzes moet maken, maar je weet niet welke.


Je hebt het gevoel dat bepaalde zaken uit het verleden je leven nu bepalen. Je hebt iets schokkends ervaren en je weet niet hoe je het een plek moet geven. Je plezier in het leven wordt sterk verminderd door (soms onverklaarbare) angsten. Of je hebt lichamelijke klachten waarvan je niet weet wat de oorzaak is.


Je ervaart spanningen op je werk of in je relatie.

Het kan zijn dat je de zin van je leven niet meer ziet.


En je wilt verandering.


Je wilt uit die negatieve spiraal stappen. Je bent op zoek naar mogelijkheden om te groeien. Je wilt meer zicht op de positieve zaken in je leven. Je wilt werken aan jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Je wilt ervaren dat je uniek bent.


Ik wil met je op zoek gaan naar een nieuwe balans in je leven. Het gaat daarbij o.a. om een bewust

worden en erkennen van de problemen waar je mee worstelt én van je verlangens en behoeftes. Ik wil je stimuleren daar zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen.


Bepaalde zaken uit het verleden kunnen dan opgeruimd worden. Andere moeten een plek krijgen zodat ze hanteerbaar worden. Misschien zijn er bepaalde patronen in je leven te ontdekken die een verhelderend licht werpen op jouw situatie nu.


Binnen een sessie is het niet alleen een kwestie van praten, maar ook van voelen en ervaren. Omdat de mens een geheel is: lichamelijk, psychisch, geestelijk, zal ik ook aandacht schenken aan spanningen die je in je lichaam ervaart. Daarbij maak ik gebruik van ademhalings- en ontspanningsoefeningen en bio-energetische oefeningen.

Ik luister niet alleen naar wat je zegt met woorden, maar ook naar je lichaamstaal. Soms zegt het lichaam wat anders dan de mond. Ik probeer je daarvan bewust te maken en geef je als door een spiegel terug wat je met je lichaam uitdrukt.


Ik wil met jou onderzoeken waar eventueel de oorzaak kan liggen van je moeiten en problemen, van je pijn en je verdriet. Als tranpersoonlijk therapeut wil ik met mijn kennis, vaardigheden en ervaring jou begeleiden op je weg om inzicht te krijgen in je mogelijkheden, maar evengoed ook in het accepteren van je beperkingen.


Ik ben zelf christen en zie elk mens als een prachtig en waardevolg schepsel.

Jij bent waardevol, welke levensovertuiging jijzelf ook hebt.

Jij mag er zijn.

Relatietherapie


Wanneer je verliefd bent, is dat een emotie die je helemaal beheerst. Je denkt veel aan die ander, je verlangt naar hem (hier kun je natuurlijk ook haar invullen), je wilt zoveel mogelijk bij elkaar zijn, samen wonen of trouwen. Je vindt dat je elkaar zo goed aanvoelt en aanvult. Je verwacht eigenlijk dat het altijd zo zal blijven, want wat jullie ervaren is echte liefde.


Wanneer je als 2 individuen samen verder gaat als een stel, neem  je wel elk je eigen bagage mee aan ervaringen, opvoeding, genen. Dat kan irritaties geven die uiteindelijk niet meer glad te strijken zijn. De struikelblokken worden alleen maar groter omdat je de ander daarin niet (meer) begrijpt.


En op het pad dat je samen gaat kunnen dingen gebeuren die veel impact hebben op de relatie. Dit kunnen mooie dingen zijn zoals kinderen krijgen, verhuizen naar b.v. een eigen, groter huis, promotie op het werk van een van beiden, enz. Maar er kunnen ook verdrietige dingen voorbij komen zoals verlies, rouw, ziekte, vreemd gaan.


In beide gevallen kun je elkaar uit het oog verliezen, langs elkaar heen gaan leven i.p.v. samen te leven. Het voelt alsof je elkaar kwijt bent, alsof je elkaar niet meer bereiken kunt

en uiteindelijk heb je het gevoel dat je beter af bent als je alleen verder gaat.


Je had zo'n andere verwachting van jullie relatie.


Als christeijke therapeut ben ik er in eerste instantie op uit om de relatie in te stand te houden, te vernieuwen, te verbeteren en te versterken. We kijken daarvoor samen naar patronen, irritaties, blokkades, 'oude koeien' enz. Dingen die tussen jullie in staan, die jullie relatie uit het evenwicht brengen.


En dan gaan we zoeken naar een nieuwe balans, naar wat samen verbindt. Daarbij is de manier van luisteren en op een goede manier communiceren van het grootste belang. Zowel met woorden, als met  lichaamstaal en gedrag.

RouwverwerkingAfscheid nemen doet pijn. Dat geldt helemaal als het een definitief afscheid is door het overlijden van iemand van wie je houdt: je partner, je kind, iemand van je naaste familie of omgeving. Door bepaalde omstandigheden kan het soms voelen alsof het verlies je neerdrukt, haast te zwaar om te dragen. Je ervaart het alsof er een stuk van je is afgescheurd, de glans over je leven is verdwenen.


Maar ook verlies van je gezondheid, van je werk, het verlies van je partner door een scheiding, van toekomstverwachtingen, geeft gevoelens van rouw. Een stuk van je leven waarmee je zo sterk verbonden was ben je kwijt. Dit kan een zo grote impact op je hebben dat je niet weet hoe je verder moet. Letterlijk hoe je verder moet leven.


Verlies verwerken is in de eerste plaats bewust erkennen van de wond die het verlies in je leven geslagen heeft. Je zult bewust afscheid moeten nemen van degene of van dat wat je verloren bent. Daarna pas kun je gaan bouwen aan de levensfase waarin je nu gekomen bent.


Ik wil je helpen in dat proces. Je zult de verlieslast wel zelf moeten tillen, maar je hoeft het niet alleen te doen.


Lichaamswerk


Onder lichaamswerk valt alles wat je doet, voelt, ervaart met je lichaam. Een mens is een geheel: lichaam, psyche, geest, ziel, alles samen maakt een mens tot degene die hij of zij is. En het één heeft invloed op het ander.

Wanneer je stress en spanning ervaart in je leven zul je dat vaak ook merken aan je lichaam. Je nek en schouders gaan bv. vastzitten en geven een vervelend pijnlijk gevoel bij bewegen. Of je rug voelt zo stijf dat je moeite hebt met gaan zitten of gaan staan, lopen of draaien.


Bio-energetische aanraking of massage is een therapeutisch middel waarmee ik je help je bewust te worden van spanningen of blokkades in je lichaam en waar dat voor staat. Dit kan vaak gewoon met je kleren aan. Je zult je eigen symptomen en signalen leren herkennen en er je eigen verantwoordelijkheid voor nemen.


Ontspanningsmassage is contact via  de blote huid. Dit kan voor een specifiek deel van je lichaam: je hoofd, schouders en nek, je voeten.

Ook een massage van je totale lichaam is mogelijk. En dat heeft niets met erotische of sexuele prikkeling te maken. De gevoelens rond  het 'zich bloot durven geven' zullen zeker aan de orde komen voordat ik een massage begin. Een massage kan alleen een positieve uitwerking hebben wanneer er een  gevoel van vertrouwen en van veilgheid is. Een totale ontspanningsmassage geef ik daarom ook alleen na minstens 3 therapiesessies.